Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A héten már interveniál a jegybank?

Napi Online
2002.12.16. 09:36
Izgalmasan alakult a hét utolsó kereskedési napja, miután a hazai fizetőeszköz árfolyama újabb csúcsot felállítva, 14,63 százalékig erősödött a bankközi devizapiacon. A forgalom ugyan nem volt jelentős, de a forint árfolyama a kereskedés alatt egyszer sem csúszott 14,50 százalék alá. A zárásban az eurót már 235,65/75 forinton váltották, ami alig egy forinttal magasabb, mint az intervenciós sáv erős szélének megfelelő 234,69 forint. A dollár nemzetközi piacokon tapasztalható értékvesztése - az euró hároméves csúcson jár az amerikai fizetőeszközhöz képest - nálunk is éreztette hatását, a záró árfolyam több mint 2 forinttal gyengébb a csütörtöki szintnél és alig volt magasabb a 230 forintos napi minimumnál.

A pénteki események meglepték a piaci szakértőket is, akiknek a véleménye most már igencsak megoszlik arról, hogy a jegybank idei utolsó ülésén - azaz ma délután - sor kerül-e kamatcsökkentésre. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy az MNB csak utolsó lehetőségként nyúl a sáv szélesítéséhez vagy a centrum eltolásának eszközéhez. A közeljövőben viszont többen is elképzelhetőnek tartják, hogy ha a jegybank mégsem lép, akkor tényleges intervencióra is szükség lehet, mivel a forint a sáv széléig erősödhet.