Judit
3 °C
7 °C

Bekeményítenek Ukrajnával szemben a pénzmosás miatt

MTI
2002.12.20. 13:03
Ellenlépéseket tesz Ukrajnával szemben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő pénzmosásellenes akciócsoport (FATF), mivel nem találja elégségesnek a bűnözésből eredő pénzek kiszűrésére tett eddigi ukrán lépéseket.

A 28 ország alkotta FATF közleménye szerint az intézkedések között lehet az Ukrajnával és bankjaival folytatott pénzügyi tranzakciók szigorúbb ellenőrzése, valamint az üzleti szférának szánt hivatalos figyelmeztetők kibocsátása arról, hogy milyen kockázattal járnak pénzmosási szempontból az Ukrajnával fenntartott üzleti kapcsolatok.

A FATF annak ellenére döntött a szigorításról, hogy az ukrán parlament november végén elfogadta a törvénysértő módon szerzett jövedelmek legalizálásának megakadályozásáról szóló törvényt.

Ukrajna - több más állam mellett Magyarországgal együtt - 2000 nyarán került fel az OECD égisze alatt működő nemzetközi akciócsoport listájára. A FATF szankciókkal fenyegeti azokat az országokat, amelyek belátható időn belül nem hajtják végre jogrendszerükben a pénzmosás elleni nemzetközi fellépés jegyében tőlük elvárt szigorításokat.

Magyarország az idén már lekerült a FATF figyelmeztető listájáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?