Nincs EU-kanadai szabadkereskedelmi egyezmény

euractiv.hu
2002.12.23. 12:54
A múlt héten véget ért, kétévente sorra kerülő EU-kanadai miniszteri találkozón az Európai Unió határozottan elutasította egy közös szabadkereskedelmi egyezmény létrehozását.

A kanadai fővárosban tartott találkozó fő témája a kereskedelem volt, s az EU kereskedelmi megbízottja, Pascal Lamy nem írta alá az előkészített, 40 milliárd eurós értékű kereskedelmi egyezményt, mert az EU nem támogatja a szabadkereskedelmi zóna létrehozását. A megbízott szerint ez az egyezmény "a betegség rossz orvossága" lett volna.

A megállapodásért több szervezet is harcolt, többek között a kétoldalú kapcsolatokban igen nagy befolyással rendelkező Európa-Kanadai Kereskedelmi Kerekasztal. Az egyezmény a két fél közötti szabályozások konvergenciáját helyezte volna előtérbe, az EU azonban inkább a többoldalú fórumokon vonná szorosabbra a kapcsolatokat a, mint például a WTO-ban.

Pascal Lamy szerint a szabadkereskedelmi egyezmények már túlhaladottak, és olyan kereskedelem-élénkítő megoldásokat kell találni, amelyek a létező törvényekre és nem azok kikerülésére alapoznak.