Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nincs EU-kanadai szabadkereskedelmi egyezmény

euractiv.hu
2002.12.23. 12:54
A múlt héten véget ért, kétévente sorra kerülő EU-kanadai miniszteri találkozón az Európai Unió határozottan elutasította egy közös szabadkereskedelmi egyezmény létrehozását.

A kanadai fővárosban tartott találkozó fő témája a kereskedelem volt, s az EU kereskedelmi megbízottja, Pascal Lamy nem írta alá az előkészített, 40 milliárd eurós értékű kereskedelmi egyezményt, mert az EU nem támogatja a szabadkereskedelmi zóna létrehozását. A megbízott szerint ez az egyezmény "a betegség rossz orvossága" lett volna.

A megállapodásért több szervezet is harcolt, többek között a kétoldalú kapcsolatokban igen nagy befolyással rendelkező Európa-Kanadai Kereskedelmi Kerekasztal. Az egyezmény a két fél közötti szabályozások konvergenciáját helyezte volna előtérbe, az EU azonban inkább a többoldalú fórumokon vonná szorosabbra a kapcsolatokat a, mint például a WTO-ban.

Pascal Lamy szerint a szabadkereskedelmi egyezmények már túlhaladottak, és olyan kereskedelem-élénkítő megoldásokat kell találni, amelyek a létező törvényekre és nem azok kikerülésére alapoznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?