Bezárhat a diósgyőri acélművek

Napi Gazdaság
2002.12.27. 08:34
A diósgyőri DAM Steel Rt. olasz tulajdonosát, a Cogne-csoportot egyre jobban foglalkoztatja a kivonulás gondolata. A társaság részben a drágállott áram és az erős forint miatt kétmilliárdos veszteséggel zárja az évet.

Mintegy 1500 munkahely kerülhet veszélybe, amennyiben az olasz Cogne Acciai Speciali Srl. úgy dönt, hogy kivonul a diósgyőri kohászatból. Erre utalhat az is, hogy a kohászat jövő évi üzleti tervei még csak nem is körvonalazódnak. A lap információi szerint az olaszokat az bosszantja, hogy immár nyolc hónapja képtelenek egyezségre jutni a villamos energia árát illetően az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt.-vel.

A nehéz helyzetben lévő DAM ugyanis vetélytársainál jóval többet fizet az elektromos energiáért, mivel elődjétől - tartozás fejében - az Émász-hoz került az egyébként a gyár területén található villamos alállomás. Így középfeszültségen, tehát drágábban jut áramhoz a kohászat, ez pedig csupán az idén legalább egymilliárd forint veszteséget jelent. A DAM várhatóan jelentős, kétmilliárd forintot jócskán meghaladó veszteséggel zárja az évet.