Szilvia
5 °C
16 °C

Bezárhat a diósgyőri acélművek

Napi Gazdaság
2002.12.27. 08:34
A diósgyőri DAM Steel Rt. olasz tulajdonosát, a Cogne-csoportot egyre jobban foglalkoztatja a kivonulás gondolata. A társaság részben a drágállott áram és az erős forint miatt kétmilliárdos veszteséggel zárja az évet.

Mintegy 1500 munkahely kerülhet veszélybe, amennyiben az olasz Cogne Acciai Speciali Srl. úgy dönt, hogy kivonul a diósgyőri kohászatból. Erre utalhat az is, hogy a kohászat jövő évi üzleti tervei még csak nem is körvonalazódnak. A lap információi szerint az olaszokat az bosszantja, hogy immár nyolc hónapja képtelenek egyezségre jutni a villamos energia árát illetően az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt.-vel.

A nehéz helyzetben lévő DAM ugyanis vetélytársainál jóval többet fizet az elektromos energiáért, mivel elődjétől - tartozás fejében - az Émász-hoz került az egyébként a gyár területén található villamos alállomás. Így középfeszültségen, tehát drágábban jut áramhoz a kohászat, ez pedig csupán az idén legalább egymilliárd forint veszteséget jelent. A DAM várhatóan jelentős, kétmilliárd forintot jócskán meghaladó veszteséggel zárja az évet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?