Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Széthúzás konténerügyben: büntet az EU

euractiv.hu
2002.12.30. 11:35
Az Európai Unió megtorló intézkedéseket vezet be azon tagállamai ellen, melyek az USA-val aláírtak egy, a konténerek biztonságáról szóló dokumentumot. Az Európai Bizottság jelentése szerint Hollandia, Németország, Olaszország és Franciaország ellen vezetnek majd be büntető-intézkedéseket.

A szóban forgó egyezmény, az Amerikai Konténer-biztonsági Kezdeményezés a szeptember 11-i terrorcselekmények után született, azzal a céllal, hogy az Európából Amerikába tartó terroristákat visszariasszák a hajókonténerek felhasználásával történő fegyvercsempészéstől.

Az EU szerint a Kezdeményezés nehezíti, akadályozza a nemzetközi kereskedelmet, az amerikai hatóságok ezt cáfolják. Az unió ugyanakkor abban is reménykedett, hogy Amerika lemond az úgynevezett 24 órás törvény alkalmazásáról, amelynek értelmében egy nappal a szállítmány hajóra rakodása előtt értesíteni kell az amerikai vámhatóságokat arról, hogy milyen áru utazik.