Duisenberg tovább marad az EKB élén?

euractiv.hu
2003.01.02. 12:30
Mindaddig, amíg az Európai Központi Bank kormányzati posztjára esélyes francia bankelnök, Jean-Claude Trichet helyzete nem tisztázódik, Win Duisenberg visszavonulási tervei ellenére marad az Európai Központi Bank elnöke. A Bild am Sontag napilapnak adott interjúban a bankelnök azt nyilatkozta: "Hatvannyolcadik születésnapomon, július 9-én vonulnék vissza. De kész vagyok tovább maradni a gondmentes utódlás érdekében".

Duisenberg arra utalt, hogy esélyes utóda, a francia nemzeti bank kormányzója, Jean-Claude Trichet ellen peres eljárás indult. A bankelnök korábban már jelezte: legszívesebben egy nappal se hosszabbítaná meg a nyugdíjig hátralévő időt, s alig várja, hogy végre horgászhasson. Ugyanakkor szeretné, ha a "széfek kulcsát" úgy adhatná át, hogy az utódlás ne okozzon törést a bank és az eurózóna működésében.

Egy korábbi háttérmegállapodás alapján a távozó EKB-elnök székét Franciaország töltheti be. A francia jegybank elnöke, Jean-Claude Trichet azonban egyike annak a 9 személynek, akik ellen ügyészségi nyomozás, majd bírósági eljárás indult a Crédit Lyonnais kilencvenes évek elején végrehajtott kétes ügyletei miatt. (A vádak szerint a bank meghamisította mérlegét, mert csak így tudott megfelelni az új európai bank-tartalékolási követelményeknek.) Trichet a szóban forgó időszakban a területért felelős, vezető beosztású pénzügyminisztériumi tisztségviselő volt, s most azt vizsgálják: megtett-e mindent a törvénysértés elkerüléséért.

Nemrégiben úgy tűnt, az ügyészség újabb vizsgálatot kér, ezért a tárgyalást elhalasztják, s az ügy nem fejeződik be Duisenberg nyugdíjba vonulásáig. Ezt ugyan cáfolták, de az EKB elnöke mostani nyilatkozatával azt jelezte: az esetleges késedelem idejére hajlandó meghosszabbítani hivatali működését.