Külföldi elemzők nem számítanak a magyar deficit csökkenésére

MTI
2003.01.03. 11:49
Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 477 millió euró hiánnyal zárt 2002 novemberében, így a tavaly első tizenegy havi deficit 3,179 milliárd euró volt. A térséggel foglalkozó londoni befektetési elemzők 2003-ra sem várják a folyó hiány csökkenését, sőt egyes vélemények szerint további romlás valószínű.

Oliver Weeks, a Morgan Stanley feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: azzal számol, hogy a deficit mélyülni fog, és 2003 végén eléri az éves GDP-érték 6,5-7 százalékát. Ez különösen aggasztó annak ismeretében, hogy a működőtőke-befektetés meglehetősen gyenge.

Az októberig számolt 12 hónapban a közvetlen külföldi befektetések értéke a folyó hiány kevesebb mint negyedét finanszírozta. A portfólió-tőke beáramlása azonban folytatódni fog, ez erősen tartja a forintot, ami további kamatcsökkentésekre fogja kényszeríteni az MNB-t - mondta Weeks. Arra a kérdésre, hogy ezt mikorra várja, a Morgan Stanley elemzője csak annyit mondott, hogy "ezen a hétfőn még nem". Weeks a 2002-es teljes évi folyó hiányt a GDP 5,7 százalékára várja.

Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez térségi elemzője szerint a tavalyi év egészére a GDP-érték 6 százaléka feletti folyómérleg-hiány várható, ami rendkívül jelentős emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és elsősorban a belső kereslet erős növekedését jelzi. A fogyasztás emelkedése ez idő szerint sokkal inkább a külső egyensúly hiányában tükröződik, semmint az árakban - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ez milyen irányban befolyásolhatja az MNB monetáris politikáját, Slater azt mondta: a ház várakozása szerint a jegybank a következő hónapokban fokozatos kamatcsökkentést hajt végre, de ennek inkább a valuta további erősödésének megfékezéséhez és a politikai nyomás enyhítéséhez lesz köze, mint bármi máshoz. Adam Slater az eddigi folyamatok alapján 2003-ra is a 2002-re várthoz hasonló mértékű, 6 százalék körüli év végi folyó hiányt jósol.