Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

A Raiffeisen szerint nem ártana a tőzsdéknek egy Irak elleni háború

MTI
2003.01.03. 16:15
Az Egyesült Államok készülődése az esetleges iraki háborúra az év elején a tavalyi mélypontokra veti vissza várhatóan a részvénypiacokat, az olajárak emelkedéséhez vezet és megingatja a fogyasztók bizalmát, de a háború alatt, sőt, esetleg már annak kitörése után megfordul a helyzet és a piacok az amerikai győzelem feltételezése nyomán fellendülnek - vélekednek a bécsi Raiffeisen Zentralbank (RZB) elemzői.

Mint pénteki sajtóértekezletükön elmondták, úgy ítélik meg, hogy az első negyedév végére a részvénypiacok újra elérik az év elejei szintet. Mindezt abból a feltételezésből kiindulva jelzik, hogy az esetleges iraki katonai konfliktusnál "tervszerűen zajló, korlátozott idejű akcióra" számítanak.

Az elemzők szerint a háború akár hordónként 35 dollárra is emelheti az olajárakat, ám a második negyedben az ár 23 dollár körül stabilizálódik, ami viszont Peter Brezinschek vezető elemző szerint jelentős lökést ad majd a konjunktúrának, mivel - mint mondja - az alacsony olajárak nagyobb befolyással vannak, mint a költséges fiskális programok.

Brezinschek úgy vélte, a gazdasági környezet jobb, mint amilyennek a hangulat láttatja. A konjunktúra hajtóerejének tartott Egyesült Államok GDP-je idén - várhatóan az év végéig növekvő tendenciával - 2,25 százalékkal nő, ami azt is jelenti, hogy a "recesszió kísértetének leáldozott".

Európát illetően Brezinschek 1,2 százalékos növekedésre számít, mivel itt a kedvező fejlődést fékezi Németország, a "beteg óriás". Ennél jóval magasabb, 3 százalék feletti növekedési arány várható Kelet-Európában mindenütt, Lengyelország kivételével.

Az RZB szakértői a kedvező kilátások mellett a távközlési és az olajipari részvényeket tartják vonzónak, s azt ajánlják a befektetőknek, hogy kerüljék a technológiai, pénzügyi, autóipari részvényeket. Helge Rechberger, a részvénypiaci elemzőcsoport vezetője úgy vélte, hogy az amerikai tőzsdék indexe 10-15 százalékkal is emelkedhet, míg Európa lassabban követi majd ezt a fejlődést. Ugyanakkor a szakértő egyelőre nem mert a részvénypiacokat illetően hosszabb távú fordulatot jósolni.

Végül Brezinschek kifejtette: 2003 ősze előtt nem számít arra, hogy fordulat következne be az óceán mindkét partján folytatott expanzív pénzpolitikában, hacsak az Európai Központi Bank nem kényszerül arra, hogy megfékezze a tőkebeáramlást az euró-térségbe. Úgy látja ugyanis - mondta - hogy az év első hónapjaiban az euró árfolyama egészen 1,10 dollárig emelkedik, aztán év közepén visszaesik mintegy 1,03 dollárra, hogy azután szeptemberben 1,07 körül álljon meg.