Nem számít nyereségre a KLM

MTI
2003.01.06. 11:09
Az év első jelentősebb nyereségfigyelmeztetése nem bíztató: a holland KLM-nél - forgalmát tekintve Európa negyedik légitársaságánál - közölték, hogy a márciussal záruló folyó pénzügyi évben aligha lesz működési nyereségük.

A figyelmeztetést azzal indokolták, hogy a rosszabbodó gazdasági körülmények és a geopolitikai bizonytalanság - az iraki háborús konfliktus és a közel-keleti zűrzavar - miatt nem növekszik eléggé, sőt, egyes irányokba ismét csökken az utazási kedv, az üzemanyag ellenben drágul. A légitársaság pénzügyi éve utolsó, 2003. március 31-én végződő negyedében sem számít a működési környezet javulására.

A korábbi vállalati előrejelzés működési profitot ígért a pénzügyi év egészére, tiszta nyereség elérését azonban nem tudta biztosan vállalni. Az elmúlt néhány hónapban a KLM ezzel együtt egyike volt a legsikeresebb európai légitársaságoknak: a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadást következményeit sikeresebben hárította el riválisainál.

A hétfői közlemény szerint decemberben 6 százalékkal nagyobb volt a KLM teljes utas- és teherforgalma, mint egy évvel azelőtt, a repülőgépek kihasználtsága azonban 74,6 százalékra csökkent 75,1 százalékról. A nagyobb forgalomnövekedésre számítva több gépet állítottak be, és szállítás kapacitáskihasználtsági mutatója 2,4 százalékponttal csökkent.

A cég nettó eredményét 250 millió eurós büntetés is terheli, amelyet a KLM korábbi partnerének, az Alitaliának kénytelen fizetni. A holland légitársaság elismerte, hogy a büntetés beszámítása nélkül is működési veszteség valószínűbb.