Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem okozott meglepetést a decemberi államháztartási hiány

MTI
2003.01.07. 15:34
Az államháztartás hiánya 2002-ben 1.572,2 milliárd forint volt, a módosított éves előirányzat 125,9 százaléka - derül ki a Pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett előzetes adatokból.

Az elemzők szerint a 2002. decemberi államháztartási hiány nagyjából megfelelt az előzetes várakozásoknak, bár némileg meghaladja a korábban a pénzügyminiszter által közölt várható értéket.

Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője úgy fogalmazott, hogy mintegy 30 milliárd forinttal haladta meg a közzétett 1.572,2 milliárd forintos államháztartási hiány az általuk vártat, vagyis a hiány GDP 0,2-0,3 százalékával magasabb annál, mint amire számítottak.

Az elemző szerint a 2002. évi hiány mértékére már nem fordítanak különösebb figyelmet a befektetők, ennek ellenére óvatosságra int, hogy a kormányzat néhány 2003-as kiadását úgy tűnik átcsoportosított 2002-re. Ez figyelhető meg szerinte például az előrehozott áfa-visszafizetéseknél. Ez pedig azt jelenti, hogy a hiány keresletnövelő hatása részben jövőre jelentkezik majd, bár kétségtelen, hogy könnyebbé teszi a 2003-as költségvetésben előre jelzett 4,5 százalékos GDP-arányos hiány elérését.

- Nehéz helyzetbe hozhatja ez a jegybankot, főleg miután a forint árfolyama a jelenlegi sávban már nem tud tovább erősödni. Így az MNB-nek az infláció ellen csupán egyetlen eszköze, a jegybanki kamat maradt, aminek a hatása erősen korlátozott. Az idén a költségvetés szigorodása segíthetné leginkább a 4,5 százalékos inflációs cél teljesülését, azonban a tavalyi évről áthúzódó keresleti hatás a hiány mértékének betartása mellett is növelheti a magasabb infláció kockázatát - tette hozzá.