Országos sztrájk a General Electricnél

Napi Online
2003.01.09. 09:36
Január 14-én és 15-én az egész Egyesült Államokra kiterjedő sztrájkot tartanak a General Electric Co. (GE) legnagyobb szakszervezetének tagjai, miután az érdekképviselet vitába keveredett a vállalattal az alkalmazottak által fizetendő egészségügyi hozzájárulás ügyében.

A Union of Electronic Workers/Communications Workers of America szerint alkalmazottanként átlagosan 400 dollárral nőtt az az összeg, amellyel maguknak a dolgozóknak saját zsebből kell hozzájárulniuk az amúgy nagyrészt a GE által finanszírozott egészségügyi ellátáshoz, a vállalat viszont csak 200 dolláros emelkedést ismer el, mondván, hogy a különbözet megspórolható a generikus gyógyszerek alkalmazásával.

A kétnapos sztrájkban a Reuters jelentése szerint előreláthatóan mintegy 14 ezer ember vesz részt, az akció a GE szinte összes üzletágát érinti. Edward Fire, a szakszervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy a sztrájkot a GE provokálta ki zsugoriságával, holott a vállalatnak bőven volna miből többet fizetnie, mivel 2002-es nyeresége várhatóan magasabb az előző évi - rekordnagyságú - 14,1 milliárd dollárnál. A GE szerint az alkalmazottak a fizetések és juttatások elmaradása miatt fejenként 400 dollárt veszítenek a sztrájkban való részvétellel.