Mátyás
-6 °C
1 °C

Csatlakozunk az Európai Gazdasági Térséghez

Napi Online
2003.01.10. 10:04
Az EU tagjelöltjei megkezdték a tárgyalásokat az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) történő csatlakozásról. Ehhez már csak három országgal, Norvégiával, Liechtensteinnel és Izlanddal kell megegyezni, hiszen az Európai Unióval már megállapodtak a csatlakozásról.

Ezzel párhuzamosan tegnap Brüsszel is tárgyalásokat kezdett a hármakkal, amelyeknek szintén el kell fogadniuk a tagjelöltekkel kötött csatlakozási szerződésben rögzített derogációkat, átmeneti mentességeket.

A napirenden lévő egyik legfontosabb - egyelőre vitatott téma - a bővítés költségeihez való hozzájárulás. Elsősorban Norvégia sokallja a brüsszeli számítás szerint rájutó több mint félmilliárd eurós kontribúciót.

Az EU érvelése szerint Norvégia is részesül a bővítés jelentette piaci előnyökből, méltányos tehát, ha növeli jelenlegi 27 milliós évi hozzájárulását az EU költségvetéséhez. Oslo ezt nem is vitatja, de sokallja az összeget, 40 milliónál többet nem szeretne adni.

Legfőképpen az nem tetszik neki, hogy befizetése eltűnne a nagy EU-kasszában. Nem akar szűkmarkú lenni, de inkább közvetlenül kívánja támogatni a kelet-közép-európai országok felzárkóztatását. Az EU-nak még április előtt kell megállapodnia a három országgal, mielőtt aláírja a csatlakozási szerződést a tíz új taggal.