Minden második észt az EU-ban vállalna munkát

euractiv.hu
2003.01.10. 10:56
A következő öt év során az észtek 52 százaléka külföldön keresne munkát. Főként a magas szintű képzettséggel rendelkező fiatal férfiak "vágyódnak el". Az ország EU-csatlakozását követően külföldre kívánkozók a karrierlehetőséget, a magasabb életszínvonalat és a jobb társadalombiztosítási rendszert jelölték meg külföldi munkavállalási szándékuk fő okaiként.

A külföldi állásokra vágyók főként Svédországban, Finnországban, Nagy Britanniában és Dániában vállalnának munkát - tájékoztat az EUobserver. Novemberben Észtországban a 15 és 63 év közötti lakosság 5,6 százaléka, 45.917 személy volt állástalan, míg az EU legfrissebb adatai szerint a tizenötöknél a munkanélküliségi ráta jelenleg 7,7 százalékos.

Mint ismeretes - elsősorban német és osztrák nyomásra - a jelenlegi EU-tagok elvileg hét évig korlátozhatják a munkavállalók betelepülését az új tagországokból, de Írország, Hollandia, Dánia, Svédország, Görögország és Nagy-Britannia már jelezte, hogy e moratóriumra nem tart igényt, a bővítés időpontjától megnyitja munkaerőpiacát a csatlakozók előtt.

Németország, Finnország és Ausztria ezzel szemben kifejezetten szükségesnek ítéli az átmeneti időszakot, mert tart az új, kelet- és délkelet-európai tagországokból várható munkaerő-áradattól.