Lakossági kompenzáció a gázáremeléshez októbertől

MTI
2003.01.11. 15:36
Az októberben kezdődő következő fűtési szezonban már bevezetik a lakossági kompenzációt, a rendszer részleteit március 31-ig dolgozza ki a gazdasági tárca. A kormány pénteken döntött arról, hogy május 15-től a lakossági fogyasztóknak 12 százalékkal kell többet fizetniük a földgázért. A kabinet elfogadta a földgáz-törvény tervezetét is, amely az említett kompenzációs rendszert is tartalmazza.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára, Hatvani György elmondta: a támogatásra mintegy 40 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez az összeg a Magyarországon kitermelt gáz kitermelési költségének és az importált földgáz árának különbözetéből adódik. A támogatási rendszert úgy szeretnék kidolgozni, hogy csak a valóban rászorulók kapjanak kompenzációt. Közlése szerint ennek megoldása az lehet, ha a fogyasztást veszik figyelembe a támogatásnál, ezzel ugyanis a luxusingatlanokban lakókat ki lehetne szűrni a rendszerből. Alapelvnek tekintik ugyanakkor, hogy a kompenzációt a lakosság széles rétege igénybe vehesse, a támogatási rendszer pedig egyszerű legyen.

Hozzáfűzte: az új törvénnyel 2004-től a magyar gázpiac több mint 41 százaléka lenne liberalizált, amely megfelel az európai közösség előírásainak. A gáztörvény tervezete tartalmazza az árszabályozás kereteit, a szabályozás 2004-től, a piacnyitással lépne életbe. Hatvani György jelezte: az új törvény alapján a gázárak képzésénél az importárat vennék figyelembe, így a jelenlegi kettős árképzés helyett egy lenne. Jelenleg ugyanis az úgynevezett nagy ipari fogyasztóknak sokkal többet kell fizetniük a gázért, mint a kisebbeknek és