Rendeződik a kényszervállalkozások ügye?

MTI
2003.01.13. 10:14
A Munka törvénykönyve újabb, elsősorban a további jogharmonizációt szolgáló módosító javaslatát januárban terjeszti a parlament elé a kormány. Ennek révén a magyar munkaügyi szabályozás teljes körűen megfelel majd öt közösségi irányelv elvárásainak.

Ezek az irányelvek a munkáltatói jogutódlásra, a határozott idejű munkaszerződésre, a részmunkaidős foglalkoztatásra, az utazó munkakörökre és készenlétre, a tengerészek munkaidejére vonatkoznak.

A módosító javaslat foglalkozik ezen kívül az úgynevezett kényszervállalkozások ügyével is. Ezek szerint a Munka törvénykönyve pontosan meghatározza majd, hogy a munkaügyi felügyelők miként minősítsék a munkavégzés alapjául szolgáló szerződést. A szerződés típusát elnevezésétől függetlenül, az eset összes körülményeit mérlegelve, egyebek között a ráutaló magatartás, a tényleges munkavégzés jellege alapján kell megítélni.

A javaslat kimondja azt is, hogy a munkaszerződés írásba foglalásáról a munkaadó köteles gondoskodni. A módosító javaslat az erre vonatkozó közösségi irányelv szerint a hátrányos megkülönböztetés tilalmánál nevesíti a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező és a részmunkaidős munkavállalókat is.

Elősegíti, hogy a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak lehetőség szerint határozatlan idejűre módosíthassák szerződésüket, illetve a teljes munkaidősök részmunkaidős munkát vállalhassanak.