Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

MTI
2003.01.13. 14:57
Az elemzői várakozásokkal ellentétben nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács hétfői ülésén. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a jegybanki alapkamat továbbra is 8,5 százalék.

A hazai pénzpiac szereplőit meglepte a Monetáris Tanács hétfői döntése, mivel a független kutatóintézetek, valamint a bankok elemzőinek többsége is arra számított, hogy az MNB csökkenti irányadó kamatlábait.

Ezt azért lehetett valószínűsíteni, mivel az elmúlt év decemberében a reálszféra számos szereplőjétől legélesebben a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) részéről kemény kritika érte az MNB vezetését a monetáris kondíciók, köztük az MGYOSZ által magasnak vélt kamatszint miatt.

Legutóbb már ez év januárjában a Magyar Bankszövetség levelet intézett a jegybank vezetéséhez, személy szerint Járai Zsigmond elnökhöz, annak érdekében, hogy az MNB csökkentse az irányadó kamatlábait. Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára pedig ilyen értelmű nyilatkozatot tett az MTI-nek az elmúlt héten.

Ugyanakkor egyes banki elemzők úgy vélték, hogy a jegybanknak addig nem szabad a kamathoz nyúlnia, amíg nem ismeri az év első hónapjainak folyamatait.

Egyes elemzők a kamatszint fenntartása melletti döntést azzal hozzák összefüggésbe, hogy a Monetáris Tanács az energiaárak emeléséről hozott pénteki kormánydöntés ismeretében határozott.