Bonyolultabbá vált az szja-bevallás

Napi Online
2003.01.14. 09:43
A 2002-re vonatkozó adóbevallási szabályok ismét változtak, némiképp bonyolítva a bevallást és az adójóváírás kiszámítását. Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és a családi gazdálkodóknak az átalányadózás választásáról idén is külön kell nyilatkozniuk.

Az adóbevallási nyomtatványok ismét változtak, mivel az árfolyamnyereségből és a tőzsdei összetett vagy származtatott ügyletekből származó jövedelmek részletezéséhez, a továbbvihető árfolyamveszteség, ügyleti veszteség feltüntetéséhez erre szüksége van az adózónak.

Az évközi törvénymódosítás következtében bonyolultabb lesz az adójóváírás címén levonható összeg kiszámítása. A két elszámolási időszakra elszámolt bért ezért külön-külön is fel kell tüntetni a bevallásban. A nyugdíjat viszont jövőre a bevallásban nem kell szerepeltetni.

A hitelintézettől felvett lakáscélú hitel adóstársak közötti megosztása esetén az adóstárs nevét, adóazonosító jelét és a lakás, lakótelek helyrajzi számát is ezen a nyomtatványon kell feltüntetni.

A 2002-es adóbevallásban is külön kell nyilatkozni a mellékletben az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és a családi gazdálkodóknak az átalányadózás választásáról vagy megszüntetéséről. Ugyanezen az oldalon tehetik meg a mezőgazdasági kistermelők bevételi nyilatkozatukat is.

Egészségügyi hozzájárulást a bevételi nyilatkozatot tevő kistermelőknek is fizetniük kell. Ha egyébként az ilyen bevétellel rendelkező kistermelők személyi jövedelemadóját a munkáltató számolja el, akkor az egészségügyi hozzájárulás elszámolása is az ő feladata.