Eddig 4 milliárd dollárba került a sztrájk Venezuelában

MTI
2003.01.14. 12:01
A venezuelai kormány számításai szerint eddig több mint 4 milliárd dolláros kárt okozott az országnak az olajtermelést és -feldolgozást 43-ik napja megbénító általános sztrájk.

Ezen túlmenően a dél-amerikai ország 100 millió dollár értékben kényszerült olajtermékeket importálni - jelentette ki Rafael Ramirez energiaügyi miniszter. Venezuelában száz éve nem volt példa arra, hogy az ország benzinimportra kényszerüljön.

Az exportbevételek 80 százalékát adó olajtermelésben tovább tart a sztrájk. Az állami olajiparban 30 ezer - 40 ezer dolgozó sztrájkol. A venezuelai állami kőolajtársaság (PDVSA) decemberben átlagos termelésének alig 30 százalékát érte el.

Voltak olyan időszakok, amikor a szokásos napi 3,2 millió hordó helyett csupán 200 ezer hordó volt a termelés, január elejére napi 800 ezer hordó körüli mennyiségen stabilizálódott. Venezuela a jelenlegi válság miatt már 2,2 millió hordó benzin behozatalára szorult.

A dél-amerikai országban december 2. óta a legtöbb magániskolásban, de sok állami oktatási intézményben is szünetel a tanítás. A kórházak többségében csak a sürgősségi eseteket látják el, több gyógyszerhez alig lehet hozzájutni. Az élelmiszerválaszték sok szupermarketben nagyon megcsappant.