Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mérsékelt költséggel járna az MNB intervenciója

MTI
2003.01.14. 16:20
A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az erős forint letörése érdekében végrehajtandó bármilyen intervenció mérsékelt költséggel megoldható - közölte a Credit Suisse First Boston ( CSFB) egy MNB-forrásra hivatkozó értékelésében.

Eszerint az MNB mintegy 2,5-3 milliárd euró közötti összeget szánna az intervencióra, akkora összeget, amekkorát 1996 és 2001 között évente költött piaci beavatkozásra. Az MNB a folyó fizetési mérleg hiány szélesedése miatt arra számít, hogy a forintra gyakorolt nyomás korlátozott lesz, tehát a forint eladással - euró vásárlással járó sterilizálás nem jár majd akkora teherrel.

A CSFB viszont úgy véli, hogy az MNB alábecsüli az esetleges intervenció méreteit és azt a tényt, hogy a forró pénzek beáramlása (és ezzel a forint iránti kereslet), valamint a forintra gyakorolt nyomás jelentős marad. A folyó fizetési mérleg a CSFB szerint nem ad okot aggodalomra.

A CSFB egy nappal azután tette közzé véleményét, hogy a központi bank nem változtatott a 8,5 százalékos irányadó kamatlábon, meglepetést okozva ezzel a közgazdászok körében, akik a forint erőssége miatt kamatmérséklésre számítottak.

A döntés elmaradása a CSFB szerint a központi banknak amiatti aggodalmát tükrözi, hogy nem tudja teljesíteni a decemberre kitűzött évi 4,5 százalékos inflációs célt. Ám a CSFB kellő mozgási lehetőséget lát egy összesen 100 bázispontos kamatmérséklésre, ha a forint erősödésére gyakorolt nyomás tovább is fennmarad. Kedden László Csaba pénzügyminiszter hasonló értelemben nyilatkozott Bécsben az újságíróknak.