Dől a spekulatív tőke Magyarországra

MTI
2003.01.15. 10:02
A magasan tartott kamatszint eddig 8 milliárd euró spekulatív tőkét vonzott Magyarországra - írta meg nem nevezett elemzőket idézve a Financial Times.

Cikkében, amely a legutóbb változatlanul hagyott MNB-alapkamat körüli vitákkal foglalkozik, a brit üzleti napilap azt írta, hogy Magyarország közvetlen környezetében jóval kevésbé vonzó a kamatszint a befektetőknek, a legkevésbé Csehországban, ahol 2,75 százalék a jegybanki alapkamat, ugyanannyi, mint az Európai Központi Bankban.

A lap szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Járai Zsigmondot, az Orbán-kormány volt pénzügyminiszterét politikai részrehajlással is vádolják, a jegybank ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy az egyetlen feladata az inflációs cél tartása.

Elemzők szerint az idén lesz ugyan némi pénzügypolitikai enyhítés, de jó eséllyel nem elégséges mértékű ahhoz, hogy csökkentse a forintra ható felhajtóerőt - írta a Financial Times.

Az alapkamatot változatlanul hagyó hét eleji döntés után londoni elemzők a MTI-nek azt mondták, hogy 2003 egészére 1,5-2,0 százalékpontos kamatcsökkentést várnak az MNB-től.