Londoni elemzők hektikus forintárfolyamra számítanak

MTI
2003.01.17. 15:00
A két napon belül végrehajtott 2,00 százalékpontos alapkamat-csökkentés után a térséggel foglalkozó londoni elemzők rövid távon erős kilengéseket várnak a forint euróárfolyamában, a hosszú távú kilátásokban azonban már nincs egyetértés a Cityben: további kamatcsökkentési és kamatemelési jóslatok egyaránt elhangzottak pénteken.

Dwyfor Evans, a Bank of America feltörekvő piaci elemzője az MTI-nek azt mondta: a forint rövid távon a jelenleg 250 forint/eurón sejtett ellenállási szint fölé is gyengülhet, de később a 2002 elején mért 240-246 forint/eurós árfolyamok környékén stabilizálódhat. Egyelőre azonban még széles kilengésekre kell számítani, sok befektető most értékeli át a helyzetet, folyik a rövid pozíciók zárása, és ez még a jövő hétre is áthúzódhat.

Az elemző szerint ezért igen tág, 243-256 forint/euró között is lehet a forint által rövid távon bejárható árfolyamsáv. Evans azt mondta: az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy az MNB az infláció helyett az árfolyamot helyezte a kamatpolitika előterébe, azután azonban nyilatkozatban közölte, hogy továbbra is a inflációs cél tartását tekinti feladatának.

Ebben az esetben azonban a jegybank erős kockázatot vállalt az összesen 2,00 százalékpontos kamatcsökkentéssel, ezért valószínű, hogy a második negyedévben, esetleg a harmadik negyedév elején ismét kamatemelésekre kényszerül - mondta. Hozzátette: a jelenlegi kamatszint jelentősen csökkenti a 4,5 százalékos idei év végi inflációs cél tarthatóságának esélyét.

A Bank of America elemzője azt mondta: az MNB jó eséllyel az egyik mostani kamatcsökkentést fogja visszafordítani később, egy 1,00 százalékpontos, vagy két fél százalékpontos emeléssel, vagyis az év végén valószínűleg 7,5 százalék lesz a kamat.

Olivier Desbarres, a Credit Suisse First Boston londoni irodájának térségi elemzője szerint az MNB egyértelmű középtávú célja a forint visszaemelése olyan árfolyamszintre, amely megfelel az inflációs célkitűzésnek. A CSFB elemzőjének saját számítása szerint ez 238-240 forint/euró sávot jelent, és a jegybank valószínűleg ide akarja visszavezetni a forintot. Desbarres szerint a péntekre kialakult 245 forint/euró körüli árfolyam kissé gyenge az inflációs cél teljesíthetőségéhez.

A bank azonban egyelőre talán elégedett a jelenlegi kamatszinttel, és elérte, amit akart, vagyis visszavitte a forintot az ingadozási sávba. A jövőbeni kamatlépések ügyében most a piac kezében van a döntés.

Ha a befektetők "ismét nekimennek a forintnak", és visszaerősítik 236-237 környékére, akár további kamatcsökkentést is el lehet képzelni, de a piac a héten "komoly ütést kapott, és legalábbis egyelőre nem valószínű, hogy még egyszer eljátssza ezt a játékot" - mondta Desbarres.