Decemberben kissé csökkent a GKI konjunktúra-indexe

MTI
2003.01.20. 10:02
Minimális mértékben, mínusz 7 pontról mínusz 7,3 pontra csökkent 2002 decemberében a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint érdemben sem az üzleti szféra, sem a lakosság várakozásai nem változtak tavaly decemberben. Az üzleti élet várakozásai decemberben is a 2002-re jellemző viszonylag alacsony, de a 2001. véginél magasabb szinten stagnáltak. A lakosság várakozásai a választási években szokásos módon a nyár végén érték el csúcspontjukat, azóta némi csökkenés következett be.

Az iparban a várakozások minimálisan, de tovább romlottak. Az üzleti bizalmi index az év utolsó hónapjában mínusz 7,1 pont volt, szemben az egy hónappal korábbi mínusz 6,4 ponttal.

A lakosság saját pénzügyi helyzetét decemberben a novembernél is valamivel kedvezőbbnek látta, s a következő 12 hónapra további javulást várt. A lakossági bizalmi index az év végére mínusz 7,8 pontra emelkedett a novemberi mínusz 8,7 pontról.

Az üzleti szférában az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése is romlott, a rendelésállományoké viszont javult, de az exporté kedvezőtlenebbé vált. Az építőipari várakozások is rosszabbak lettek, a válaszolók az elmúlt három havi termelést javulónak értékelték, a rendelésállományt és a várható foglalkoztatást viszont a szezonhoz képest is alacsonynak. A kereskedelemben - mindenekelőtt a készletszint csökkenése hatására - valamelyest javult a gazdasági perspektíva megítélése.

A lakosság körében kissé javult az ország gazdasági helyzetének megítélése. A megkérdezettek decemberben az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, de a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik erősödtek. Emellett a munkanélküliek számának további érezhető növekedésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve jelentősen emelkedett. Lényegében nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, viszont a korábbinál többen gondolják úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani.