Mi várható az MNB-től?

Napi Online
2003.01.20. 13:10
A múlt heti sikeres intervenció után sem ül majd a babérjain a Magyar Nemzeti Bank - állítják a Reuters által megkérdezett elemzők. A jegybank jövőbeni lépéseiről azonban alaposan megoszlanak a vélemények.

A HSBC elemzői szerint a drasztikus forintgyengülést követően az MNB euróeladásokkal igyekszik majd az árfolyamot visszanyomni a Járai Zsigmond által óhajtott 238-242-es sávba, s ezzel a korábbi szintre apasztani valutatartalékait.

A Lehman Brothers szakértő szeint az MNB kivár, hogy meglássa ilyen szinten hol stabilizálódik az árfolyam. A speulációs tőkét elriasztó lépések azonban könnyen a többi befektető távozását is maguk után vonhatják, így valószínűtlen, hogy a jegybank tovább szigorítaná politikáját.

A Lehman elemzője ennél jóval meglepőbb lépést jósol, véleménye szint 70 százalék az esélye, hogy az MNB az elkövetkezendő pár hónap során 100 bázispontos kamatemelést hajt végre, hogy megerősítse sorait az infláció ellenes harcra.

"A spekulánsok az elmúlt héten rádöbbentek, jelentős erővel rendelkeznek, s emiatt egy újabb forintsáv elleni támadás egyáltalán nem kizárható" -idézi a Raiffeisen elemzőjét a Bloomberg.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési ház is úgy véli, túl sikeres volt az intervenció, s a héten a jegybank euróeladásokkal erősíti vissza a forintot a 238-242-es sávba. A bank londoni elemzői szerint a magyar jegybank ilyen irányú beavatkozása jó jel, mert egyrészt felitatja a forintgyengítő hadjárat idején a gazdaságba került túlzott forintlikviditást, másrészt mutatja, hogy az MNB továbbra is látóterében tartja az inflációt.

A Dresdner szerint várható, hogy a forint viszonylag gyorsan visszaerősödik 240 forint/euró sávba, vagy az alá.