Valér
2 °C
8 °C

Az OPEC háború esetén szavatolja az olajellátást és az árstabilitást

MTI
2003.01.20. 14:29
Szaúd-Arábia és Algéria olajipari minisztere hétfőn újfent megígérte, hogy egy Irak elleni háború esetén a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szavatolja az olajellátást, és stabilan tartja az olajárakat.

Sahib Kelil algériai és Ali Naimi szaúdi szakminiszter hétfőn Rijadban tartott megbeszélése után nyilatkozott újságíróknak. Egyetértettek abban, hogy nagy jelentősége van az OPEC-tagok és a kartellhez nem tartozó országok közötti együttműködésnek. Így lehet csak biztosítani a világpiaci olajellátást méltányos áron - mondta Kelil.

Az OPEC, január eleji döntése értelmében, február elsejével napi 1,5 millió hordóval növeli termelését, a venezuelai sztrájk miatt kiesett mennyiségek részleges pótlására. Az olajkartell termelésnövelésének nagy része várhatóan Szaúd-Arábiára jut.

Szaud-Arábiának ez idő szerint még napi 2,5 millió hordós kihasználatlan kapacitása van. Jelenleg napi 8,6 millió hordó körül termel, de kitermelése februárra elérheti a napi 9 millió hordót, miközben új kvótája napi 7,963 millió hordó. Algéria kapacitása határán termel, átlagosan napi 1 millió hordó olajat hoz felszínre az utóbbi hónapokban.