EVA: Nem mindenki fizet duplán

Napi Online
2003.01.21. 09:58
Hétfőn több napilapban is megjelent, hogy azok az egyszerűsített vállalkozási adóra (eva) áttért vállalkozások, amelyek tavalyi teljesítésükről idén állítanak ki számlát, kétszeresen adóznak az így keletkező bevételük után.

A Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott - az adószakértők által nem mindenben osztott - álláspontja szerint a probléma azokat a vállalkozásokat érinti, amelyek 2002-ben egyszeres könyvvitelt vezettek, 2003-ban viszont kétszeresre tértek át. A tárca ilyen tipikus vállalkozásként említi meg a szabadalmi ügyvivői irodákat, illetve az ügyvédi irodákat.

A többi vállalkozás esetében az áthúzódó tételek nem számítanak bele az evaalapba, esetükben szó sincs dupla adóztatásról. Ezek a zömmel éves bevallást készítő adózók a februárban esedékes áfafizetéskor, valamint a május végén időszerű társasági, valamint az osztalék utáni adót kiváltó 20 százalékos, de három év alatt egyenlő részletben törleszthető adó megfizetésekor tudják le kötelezettségeiket az adóhivatal felé.

A tárca szerint ezzel együtt is előfordulhatnak technikai problémák az evatörvényben, mivel három adófajtát és háromféle nyilvántartást kellett a törvényalkotónak összhangba hoznia. Azokon a helyeken, ahol a jogszabály hátrányosan érinti az adózókat, visszamenőleges hatályú változtatások lehetségesek - tartalmazza a PM válasza.