László Csaba az MNB függetlensége mellett

Napi Online
2003.01.21. 09:59
Nem szerencsés konkrét személyt felelőssé tenni - reagált László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Szocialista Párt nyilatkozatára, amely szerint a forintpiacon kialakult krízishelyzetért súlyos személyes felelősség terheli Járai Zsigmondot, a jegybank elnökét.

A tárca vezetője hozzátette, hogy amennyiben az MNB a korábbi hónapokban csökkenti a kamatokat, elkerülhető lett volna a spekuláció. A múlt heti eseményeket a kiszámítható gazdasági környezet szempontjából szerencsésebb lett volna elkerülni - vélekedett László Csaba.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jegybank függetlensége nagyon fontos cél Magyarországon, ezért elsősorban magának az MNB vezetésének kell értékelnie az elmúlt időszak fejleményeit, és nem szerencsés, ha a kormányzati oldalról beleszólnak a jegybanki munkába.

A következő hetekben lát napvilágot a bankközi devizapiac eseményeit értékelő elemzés. Kizárt, hogy magyarok is jelentősebben vettek volna részt a spekulációkban - jelentette ki a PM vezetője, s hozzátette, hogy normális pénzügyi piacon vannak spekulánsok.