Csaknem a felére csökkent az argentin költségvetési hiány

MTI
2003.01.21. 14:23
Az argentin kormány keddi bejelentése szerint 4, 553 milliárd pezóra (1,422 milliárd dollár) sikerült leszorítani a tavalyi költségvetési hiányt a 2001. évi 8,779 milliárdról. A közel 50 százalékos csökkenés elsősorban az adósságszolgálat leállításának következménye.

Az argentin gazdasági minisztérium weboldalán kedden azt közölte, hogy a decemberi költségvetési deficit 337,7 millió pezó volt, a 2001 decemberi 1,156 milliárd pezó helyett.

Argentína 2002 januárjában nem volt képes eleget tenni adósságfizetési kötelezettségének, 95 milliárd dolláros adósságállomány mellett, az országot akkor negyedik éve sújtó recesszió következményeként.

Az argentin kormány nemrégiben 1,056 milliárd dollárt fizetett vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A méretre harmadik latin-amerikai harmadik gazdaságnak ezzel az utolsó pillanatban sikerült elhárítani, hogy az IMF fizetésképtelenné nyilvánítsa.

Előzőleg az IMF, az argentin kormány követelésének engedve, hozzájárult 6,6 milliárd dollár átütemezéséhez. Ennek az összegnek a visszafizetése augusztus végéig lett volna esedékes. Az átütemezési tervet még az IMF igazgatótanácsának jóvá kell hagynia.

Argentína egyelőre nem döntött arról, hogy törleszti-e a Világbankkal szemben fennálló 726 millió dolláros tartozását. A kormány az Amerika-közi Fejlesztési Bankkal (IADB) szemben szerdán esedékessé vált 681 millió dolláros tartozás törlesztéséről sem határozot. Argentína teljes külföldi adóssága jelenleg meghaladja a 150 milliárd dollárt.