Bóvli szintre sorolta vissza Venezuelát a Moody's

MTI
2003.01.22. 11:17
Az olajexport folyamatos szünetelése miatt a "szemétkötvény" kategóriába sorolta vissza szerdán a hetek óta általános sztrájktól és zavargásoktól sújtott Venezuela devizakötelezettségeit az amerikai Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő közleménye szerint Venezuela - rendes időkben a világ ötödik olajexportőre - küladósi besorolása az eddigi B3-ról Caa1-re romlik, arra a szintre, amelyen a banki devizabetéti, valamint a helyi valutára szóló szuverén osztályzat már eddig is volt. Ez utóbbiakat a Moody's megerősítette.

A cég szerint a devizaadósság visszaminősítésének indoka az, hogy az állami olajtársaság (PDVSA) leállása miatt meredeken megnőtt az ország külső likviditási kockázata, és ez - valamint a terjedő zavargások - növelik annak veszélyét, hogy a kormány leáll a törlesztéssel. Venezuela fő devizaforrása az olajexport, és az eddigi küladósi besorolás fő pillére is ez volt.

Jóllehet a venezuelai olajszektort ért kár felmérése még csak ezután következik, az már világos, hogy a kapacitás teljes helyreállítása igen sok pénzbe és időbe telik majd - áll a jelentésben.

Az OPEC-tag Venezuela adta az államfő, Hugo Chavez eltávolítását követelő sztrájkmozgalom előtt az Egyesült Államok olajimportjának a 14 százalékát, és termelésének kiesése - az iraki háborús hangulat mellett - az egyik fő oka annak, hogy tartósan 30 dollár felett jár a határidős nyersolaj a szabadpiacon.