DB: Csak 2010-re lesz csatlakozásra alkalmas a román és a bolgár gazdaság

euractiv.hu
2003.01.23. 12:44
Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozása igen nagyratörő célkitűzés, ami csak a legderűlátóbb forgatókönyv esetén valósítható meg, áll a Deutsche Bank (DB) legújabb jelentésben. A két ország az elemzés szerint csak 2010-ben áll majd készen a csatlakozásra.

Az EU által a két tagjelölt állam számára deklarált belépési dátum mindenképpen pozitív jelzésnek számít, viszont a hivatalos európai nyilatkozatok nem tartalmaznak határozott elkötelezettséget ezzel kapcsolatban, áll a Deutsche Bank szakemberei által készített jelentésben.

A DB korábbi jelentése szerint gazdasági szempontból Románia és Bulgária csak mintegy hét esztendő múlva, azaz leghamarabb 2010-ben áll majd készen a csatlakozásra, s a szakemberek véleménye nem változott. A két ország ennél korábban még jelentős gazdasági növekedés esetén sem hozhatja be a többi tagjelölt országgal szembeni lemaradását.

Romániának továbbra is javítania kell az üzleti környezetet, hogy külföldi befektetésekkel fedezze a folyó fizetési mérleg hiányát, vélekednek a német bank szakemberei. A DB szerint a külföldi adósság törlesztése rövid távon nem okoz problémát, azonban a szerkezeti reformokat folytatni kell ahhoz, hogy a gazdaság hosszú távon megbirkózzon a külső nyomásokkal.

A 2000-ben véget ért többéves gazdasági recessziót követően Romániában évi 4-5 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek, s a DB a következő két évben is hasonló növekedésre számít. A német szakemberek jelentése arról is beszámol, hogy az utóbbi két esztendőben Romániában sikerült az inflációs rátát 40 százalékról 20 százalék alá csökkenteni.

A DB 2002-re 4 százalékos gazdasági növekedést jósol, míg 2003-ra 4,5 százalékos növekedést vár - ezekkel a mutatókkal Románia élen jár a tagjelöltek sorában.