A venezuelai állami olajcég dolgozóinak 80 százaléka felvette a munkát

MTI
2003.01.24. 11:19
A venezuelai állami olajipari monopolcég, a PdVSA dolgozóinak mintegy 80 százaléka felvette a munkát. A cég szóvivője azt mondta, hogy a vállalatnál fokozatosan újraindul a termelés, amelyet az 53 napja tartó venezuelai általános sztrájk előtti szintre növelnek.

Ezzel egyidejűleg Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette, hogy az állami vállalat dolgozóinak 75 százaléka ismét munkába állt és az irodai alkalmazottak 50 százaléka is dolgozik már a cég caracasi intézményeiben.

A munkát beszüntetők képviselői szerint valótlanok az adatok, a többség még mindig sztrájkol. Két nappal korábban az olajexportban fontos szerepet játszó tankhajók kormányosai közül többen befejezték sztrájkjukat abban a kikötői térségben, ahonnét a nyersolaj többségét szállítják külföldre.

Az olajcég elnöke, Ali Rodriguez azt mondta, hogy Venezuela olajtermelése napi 1 millió hordóra nőtt, míg az olajvállalat még mindig sztrájkoló egyes középkáderei szerint a termelés 714 ezer hordó. Ez alig 22 százaléka a sztrájk kezdete előtti napi 3,2 millió hordónak.

Venezuelában eközben tovább tart a benzinhiány: szerdán az ország 1811 benzintöltő állomásának csupán 24 százaléka kapott benzint; a 4 millió lakosú fővárosban a benzinhez jutott töltőállomások száma csupán 16 volt.

A venezuelai sztrájk az országban működő 10 legnagyobb nemzetközi olajcégnek napi 6,7 millió dollár bevételkiesést okoz. Wood MacKenzie olajipari elemző szerint, ha most fejeződne be a sztrájk, akkor is mintegy két hónapra lenne szükség ahhoz, hogy teljes kapacitással működjön az olajágazat Venezuelában, amely az ország bevételeinek mintegy 50 százalékát adja.