Az Economist idén 3,6 százalékos magyar GDP-növekedést vár

MTI
2003.01.24. 15:47
A londoni The Economist legújabb becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén várhatóan 3,6 százalékkal növekszik reálértéken a tavalyi 3,3 százalék után.

A vezető gazdaságpolitikai folyóirat negyedévenként rendszeresen közöl elemzők jóslataiból átlagolt előrejelzést a feltörekvő piacokra.

A pénteki lapszámban közzétett legújabb összeállítás szerint Magyarországon várható a leggyorsabb növekedés az idén az éllovas kelet-európai EU-tagjelöltek közül: Lengyelországban a tavalyi 1,2 százalék után 2003-ban 2,7 százalékos, Csehországban 2,4 százalék után 3,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek a The Economist elemzői.

Oroszországban a tavalyival azonos, 4,1 százalékos teljesítmény-növekményt várnak a lap által kérdezett szakértők.

Magyarország idei folyómérleg-hiányát a lap előrejelzése a GDP-érték 4,9 százalékára teszi a tavalyi évre valószínűsített 5,4 százalékos mínusz után.

A feltörekvő országcsoport egészén belül továbbra is Kína gazdasága a legdinamikusabb, jóllehet valamelyest már lassul: a The Economist szerint a 2002-re valószínűsített 7,9 százalék után az idén 7,4 százalékos növekedés várható ott.

Argentínában a tavalyi összeomlás után lassú kilábalás kezdődhet: a 2002-es 11,5 százalékos GDP-értékcsökkenést az idén várhatóan 1,1 százalékos növekedés követi.

A zavargásoktól és sztrájktól sújtott Venezuelában, a világ ötödik legnagyobb olajtermelő országában ugyanakkor a tavalyi 7,2 százalékos visszaesés után az idén is még 2,1 százalékos teljesítmény-csökkenés valószínű.