Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Venezuelában árfolyam-ellenőrzés lép életbe

MTI
2003.01.24. 16:18
Venezuelában a jövő szerdától árfolyam-ellenőrzés lép életbe a mind nagyobb méreteket öltő tőkemenekítés megfékezésére és a nemzeti valuta, a bolivar további értékvesztésének megállítására - jelentette be Hugo Chavez államfő Caracasban. Venezuelában múlt szerdától jövő keddig szünetel a külföldi valuták eladása.

A december 2-án kezdődött általános sztrájk óta 700 millió dollárt vontak ki Venezuelából, a kormány adatai szerint. A nemzeti valuta 30 százalékot veszített értékéből.

Venezuela olajtermelése ismét növekszik, a kormány szerint a hét végén eléri a napi 1 millió hordót, és az ellenzék szerint is meghaladja a napi 800 ezer hordót, a sztrájk előttinek több mint az egynegyedét.

A sztrájk előtt Venezuela napi 3,1 millió hordó olajat termelt, aminek egyharmada került a finomítókba. Venezuela az Egyesült Államok olajimportjának 13 százalékát fedezte a sztrájk előtt. Az olajexport jelenleg napi 500 ezer hordó körül van. Az ország olajfinomítóinak 90 százaléka továbbra is zárva, ellenzéki közlés szerint. A sztrájk nyomán a világpiaci olajárak időközben kétéves magasságba szöktek, és Venezuela benzinimportra szorult, száz év óta először.

A politikai és gazdasági válságba került Venezuela nehézségeit tetézi, hogy az amerikai Mooody's Investor Service hitelminősítő szerdán Venezuela devizakötelezettségeit az utolsó előtti, úgynevezett szemétkötvény kategóriába sorolta vissza, a megnőtt likviditási kockázat miatt. Az ország devizabevételeinek 80 százalékát adja szokásosan az olajszektor.