A Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton

MTI
2003.01.27. 15:22
A Monetáris Tanács január 27-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 6,50%-os szintjét.

A Monetáris Tanács megvitatta a február 10-én publikálandó inflációs jelentés első változatát. A testület tudomásul vette Oblath Gábor lemondását a Monetáris Tanácsban betöltött posztjáról.

A Monetáris Tanács döntése előtt a bankközi piacon elterjedt, hogy a testület szűkíteni fogja az egynapos kamatfolyosó szélességét és feloldja a mennyiségkorlátozást a jegybanki kéthetes betétnél.

A legutóbbi 6,5 százalékos jegybanki alapkamatról szóló döntéskor a monetáris testület január 17-én - védekezve az erős spekuláció ellen - kibővítette a kamatfolyosó szélességét az addigi plusz/mínusz 1 százalékról plusz/mínusz 3 százalékra. Egyúttal mennyiségi korlátozást vezetett be a jegybank kéthetes betétjénél.

Ezt az MNB legutóbb, az elmúlt hét keddjén érvényesítette is, amikor is 580 milliárd forintos ajánlat érkezett ugyan, de csupán 100 milliárd forint értékben fogadott el betéteket a kereskedelmi bankoktól.

A Monetáris Tanács hétfőn sem a kamatfolyosót nem szűkítette, sem pedig a kéthetes betétnél bevezetett mennyiségi korlátot nem oldotta fel.