Kornélia
-1 °C
15 °C

Mégis csődöt jelentett a DAM Steel

Napi Online
2003.01.27. 20:28
Mint az várható volt, végül csődöt jelentett a diósgyőri DAM Steel Rt. - tudta meg a NAPI Gazdaság. Az olasz tulajdonban lévő kohászati társaság végleges leállása mintegy 4500 munkahely megszűnését jelentené.

A lapunk értesülése szerint az idén a termelést még el sem kezdő DAM Steel január 22-én tartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos olasz Cogne Acciai Speciali Srl. úgy döntött, hogy a diósgyőri társaság csődöt jelent. Az információt sokáig nem erősítették meg a kohászati cég vezetői, a múlt hét szombatján azonban hivatalosan is közzétették, hogy a megindított csődeljárásban a társaság február 18-án kezd tárgyalásokat hitelezőivel a fizetési haladékról.

A DAM Steel az olasz tulajdonlás csaknem két éve alatt több mint hatmilliárd forint veszteséget hozott össze, a társaság 2001-ben mintegy 2,5 milliárd, tavaly pedig 3,6 milliárd forint mínusszal zárta az évet. A veszteségek miatt a 20 millió forint alaptőkével létrehozott DAM Steel jegyzett tőkéjét előbb 5 milliárd, majd később 7,6 milliárd forintra emelte a tulajdonos. Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyi a cég hitelállománya, információk szerint azonban ez is milliárdos nagyságrendű lehet.

A DAM Steel termelése egyébként a tavalyi negyedik negyedévben már biztató volt, havi átlagban 25-28 ezer tonna kész áru hagyta el a gyárat, miközben 2002 elején, közepén akadt olyan hónap, hogy mindössze 16 ezer tonnát termeltek. Tavaly összesen 230 ezer tonna árut értékesítettek, a cég árbevétele 16 milliárd forint volt. Bár az exportra vitt 130 ezer tonna 10 százalékkal több lett a 2001. évinél, de a forint erősödés miatt 15 százalékkal csökkent az exportárbevétel.

Az olaszok egészen az elmúlt hétig azzal hitegették Miskolc vezetését, hogy elérhető közelségbe került a közvetlenül mintegy másfél ezer embert foglalkoztató kohászat termelésének újraindítása. A társaság beszállítói további háromezer embert foglalkoztatnak, így a cég végleges leállása súlyos problémát okozhat Borsodban.

Az mindenesetre biztos, hogy a DAM Steel ma még nem gyárt acélt, bár január első napjaiban, a termelés leállítását bejelentő tájékoztatón Monica Pirovano, a társaság igazgatóságának elnöke azt mondta: két héten belül el kell dőlnie, mikor és milyen feltételekkel kezdődik meg ismét a termelés.