Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kelet-Európában terjeszkedne a HypoVereinsbank

MTI
2003.01.28. 13:00
A német HypoVereinsbank (HVB) tovább akar terjeszkedni Kelet-Európában, a hitelintézet jól működő pénzintézet felvásárlásában érdekelt - mondta Gerhard Randa, a Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA) elnöke a Handelsblatt keddi számában megjelent nyilatkozatában. Randa a HVB igazgatótanácsában Közép és Kelet-Európáért felel.

Szanálásra váró bankok nem érdekelnek bennünket, csak a működőképes pénzintézetek. Az ilyen akvizíciókra rendelkezésre áll a pénz - tette hozzá.

A bank ez idő szerint 10 százalékos átlagos piaci részesedéssel Kelet-Európában a második legnagyobb külföldi banknak tartja magát. Németországban a Hypovereinsbank a lakossági szolgáltatásban 5 százalékos részesedéssel bír, míg törzspiacán, Bajorországban 15 százaléka az aránya.

A Hypovereinsbank Kelet-Európában kiterjedtebb területi lefedettségre törekszik. Ezt eddig csak Lengyelországban sikerült megvalósítani. Randa szerint van még behozni való Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Randa megítélése szerint a térségben a szükséges banki méretet a HVB aligha érheti el pusztán belső, szerves növekedéssel, csak akvizícó révén építhető ki az univerzális banküzlet.