Nem optimisták az európai kisbefektetők

euractiv.hu
2003.01.29. 10:54
Az elmúlt hónapban sem nőtt az egyéni befektetők optimizmusa - derült ki a most publikált Gallup/USB felmérésből. A megkérdezettek 49 százaléka úgy nyilatkozott: pesszimista az ügyben, hogy eléri-e befektetési céljait az elkövetkező 12 hónapban. A befektetői optimizmus indexe csupán egy százalékkal nőtt a decemberihez képest, most 38 százalékot regisztráltak.

A megkérdezettek mintegy fele (48 százalék) nem hiszi, hogy az európai tőzsdepiac stagnálni fog az elkövetkező tíz évben, 33 százalékuk elképzelhetőnek tartja, míg 12 százalékuk szerint ez nagyon is valószínű.

Ami pedig a "mumusokat" illeti, a kisbefektetők legjobban az iraki háborútól tartanak: 55 százalékuk szerint a világpiac tőzsdéire az elkövetkező években a legnagyobb veszélyt az arab ország elleni háború jelentheti. 25 százalékuk egy kiterjedt terrorista támadástól tart, míg 11 százalékuk a gazdaság elhúzódó gyengélkedésében látja az igazi veszélyt. Csupán öt százalékuk fél a dollár leértékelődésétől.

Tanulságos adat: a megkérdezetteknek csupán 37 százaléka gondolja úgy, hogy az unió bővítése pozitív hatással lesz az európai gazdaságra.

A felmérést az USB és a Gallup közösen végezte, öt nagy EU-országban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Az adatok értékelésekor érdemes figyelembe venni, hogy a tanulmány szerint európai kisbefektetőnek számít minden 18 éven felüli személy, aki egy háztartás befektetési határozatait hozza meg.