Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Júniustól a versenytársak bérbe vehetik a Cesky Telekom vonalait

MTI
2003.01.29. 16:26
Már a közeljövőben megszűnik a Cesky Telecom egy további monopóliuma. A cseh kormány ugyanis jóváhagyta a távközlési törvény módosítását, amely lehetővé teszi a konkurens szolgáltatóknak, hogy bérbe vehessék a Cesky Telecom vonalait - közölte a szerdai kormányülést követő sajtóértekezleten Alena Stárková szóvivő.

A törvénymódosítást még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A kormány azzal számol, hogy a módosított törvény júniusban vagy júliusban már életbe is lépne.

A javasolt módosítás szerint a Cesky Telecomnak lehetővé kell majd tennie, hogy a konkurens szolgáltatók bérbe vehessék vonalai egészét vagy akár csak egy részét is. Ha az alternatív szolgáltatók kérésének a Ceský Telecom ok nélkül nem tenne eleget, akkor akár ötmillió korona bírsággal is sújthatják.

A vonalak tulajdonosa továbbra is a Cesky Telecom lenne, de rendszeres havi illetéket, valamint az adatátvitelért és a beszélgetésekért fizetett díjakat már az új szolgáltató szedné be.

Az érintettek tájékoztatása szerint komoly problémák merülhetnek fel a bérleti díjakat illetően. Az új cégeknél ez a valós költségek alapján lenne megállapítva, s nem hivatalos információk szerint ez mindenképpen magasabb mint a jelenleg a Cesky Telecom által a háztartások nagy többségétől jelenleg beszedett 300 korona havonként (2500 HUF). íp> Jelenleg a cseh távközlési vonalak 99 százaléka van a Cesky Telecom kezében, holott a piacon mintegy 30 további szolgáltató működik. Ezek azonban csak minimális mértékben foglalkoznak a helyi hívásokkal, és elsősorban a távhívások, illetve a nemzetközi hívások területén szereznek piacot.