Piroska
-2 °C
5 °C

Nullszaldós üzemi eredményt vár a Malév

MTI
2003.01.30. 14:55
A Malév az idei évre 120 milliárd forint árbevételt tervez és üzemi szinten nullszaldós működést, szemben a tavalyi - nem végleges adatok szerint - 105 milliárd forintos bevétellel, és 4,5 milliárd forintos üzemi veszteséggel - nyilatkozta Váradi József, a társaság vezérigazgatója csütörtökön, miután megérkezett Budapestre a légitársaság első, vadonatúj Boeing-737-700 Next Generation repülőgépe.

A tavalyi árbevételből 90 milliárd forint származott a menetrend szerinti járatokból, 5 milliárd forint a charter járatokból. A cargó tevékenység bevétele 4 milliárd forintot tett ki, a többit pedig az egyéb tevékenységek, például a földi kiszolgálás és az üzemanyag értékesítés adta.

A tavalyi év 4,5 milliárd forintos üzemi vesztesége 7 milliárd forinttal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Adózás után a magyar légitársaság 2,3 milliárd forint veszteséget könyvelt el 2002-ben, szemben a 2001. évi 7,5 milliárd forinttal.

Az utasforgalom az elmúlt évben 1 százalékkal nőtt, így több mint 2,2 millió utast szállított a Malév. A járatok telítettsége 2001-hez képest 3,6 százalékponttal, 63,1 százalékra nőtt, miközben a kapacitások 5 százalékkal csökkentek. A magyar légitársaság a hazai piacon 3 százalékponttal, 56 százalékra növelte részesedését.

Az olcsó légitársaságokkal kapcsolatos kérdésre a vezérigazgató elmondta: azok komoly kihívást jelentenek a Malév számára, a cégnek ezért csatlakoznia kell egy nemzetközi légi szövetséghez, amely globális hálózatán keresztül bevételt generál a magyar légitársaság számára.