A WHO marhakórjárványra figyelmeztet Ázsiában és Közép-Európában

MTI
2003.01.31. 10:41
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szivacsos agysorvadásos (BSE) marhakórjárványtól tart Ázsiában és Közép- és Kelet-Európában, ha az illető országokban nem tesznek intézkedéseket a betegség terjedésének megfékezésére.

Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Japán már jelentett BSE-megbetegedéseket - emlékeztetett egy WHO-szakértő Genfben, a "Megérteni a BSE-veszélyt" címmel megjelentetett WHO-kiadvány ismertetésekor.

A kór terjedését gátló intézkedések hiánya és a nagy húsfeldolgozóipar miatt a WHO szerint a veszély ezekben a térségekben különösen nagy. A brit tapasztalatok nyomán aggasztó, hogy a járvány más országokban is hasonló méreteket ölthet.

Nagy-Britanniában több mint 180 ezer BSE-fertőzött marhát vettek nyilvántartásba a kilencvenes években, de kormánybecslések szerint legalább egymillió állat fertőződhetett a járvány során, sőt a legújabb szakértői becslések már 2 milliós számot sem tartanak kizártnak.

Szakértők jelenlegi tudása szerint a betegség fertőzött állati részekkel, egyes elméletek szerint vérrel és egyéb testnedvekkel is terjed, sőt, az utódokra is örökíthető. A BSE-t összefüggésbe hozzák az emberi Creutzfeldt-Jakob kór egy újabb változatának megjelenésével is, amely főként a fiatalabb, 20-40 éves korosztályt támadja meg.

Az agyat megbetegítő halálos kórnak eddig 129 dokumentált emberi áldozata van, többségük Nagy-Britanniában.