Az Erste Bank pert nyert az OTP-vel szemben

MTI
2003.01.31. 11:35
Az OTP és Kereskedelmi Bank Rt.-nek 784.500 dollárt, mintegy 180 millió forintot kell kifizetnie az osztrák Erste Bank számára egy 1999-es bankgarancia-vállalás teljesítéséért - döntött jogerősen a Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteken. Ezzel az LB jóváhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét.

Az iratismertetésből kiderült, hogy a Centropa osztrák cég 1993-ban cipők szállítására szerződést kötött a békéscsabai Corvo Biancóval. Az eladó pénzintézete az osztrák Erste Bank, míg a vevőé az OTP volt.

Ez utóbbi egy 1999-es szállítás kifizetésére 750 ezer dolláros bankgaranciát vállalt. Később megtagadta ennek kifizetését arra hivatkozva, hogy a számla nem hiteles és az áruszállítás nem történt meg.

Az LB ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a bankgarancia teljesítésének kötelezettségét nem befolyásolja az a tény, hogy az árut egy magyarországi vámraktárba szállították, ami vámjogilag külföldnek minősül. Így mindaddig import árunak tekinthető a cipőszállítmány, amíg onnan ki nem hozzák, és belföldiesítik, vagyis megfizetik utána a vámot, járulékait és az általános forgalmi adót.

Bár az ítélet jogerős, az OTP Bank felülvizsgálati kérelemmel a jogalap megtámadásával még fellebbezhet a Legfelsőbb Bírósághoz.