Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Júniusig tőzsdére mehet a Forrás

Napi Online
2003.01.31. 13:56
Az ÁPV tegnap döntött a Forrás Rt. végleges porfóliójáról. A társaság feltőkésítése során a saját tőke 15,678 milliárd forintra emelkedik, amely éppen 9 milliárdos jegyzett tőkét jelent. (A saját tőke/jegyzett tőke arány 1,742, vagyis így válik lehetővé, hogy az ezerforintos névértékű kárpótlási jegyért 1 742 forintos Forrás-részvényhez jussanak a jegytulajdonosok.)

A második portfólióapportból kikerült a Vértes Erőmű 30 százaléka, valamint a Rehab Rt. Ezeket Vági Márton, az ÁPV vezérigazgató-helyettese azzal magyarázta, hgoy minél kevésbé kockázatos elemeket kívántak a Forrásba apportálni.

A tegnapi tdöntéssel 4,622 milliárd forint értékű részesedést és részvényt, illetve 2,078 milliárd forint értékű ingatlant apportálnak a Forrásba. A részesedések között szerepel az Antenna Hungária második 5 százalékos pakettje, a Richter 0,16 százaléka, a Tokaj Kereskedőház 23 százaléka, a Hungaropharma 10 százaléka, a HM Centrál Mosodák 100 százaléka, a Cartographia Kft. 90 százaléka, a Tesco Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési és Kereskedelmi Kft. 76 százaléka.

Az ingatlanok között Ó utcai, óbudai és dunaújvárosi irodaházak, balatonszéplaki üdülő, és egy XII kerületi telek is megtalalálható. Az ÁPV Rt. a piaci igényekre tekintettel kétféle részvénysorozatot ajánl fel cserére: 5 millió darab, A sorozatú törzsrészvényt és 4 millió darab, B sorozatú osztalékelsőbbségi részvényt. Ez utóbbi garantált osztaléka Vági Márton szerint az állampapírhozamokhoz fog igazodni, de konkrétan még nem határozták meg.

A várhatóan néhány hetes részvénycsere május 31-ig zajlik le - igény szerint hosszabbítás is elképzelhető -, hosszabbítás nélkül június 30-ig tőzsdére kerülhet a Forrás mindkét sorozata. Patonai József, a Forrás vezérigazgatója elmondta, hogy az rt. tavaly 136 millió forint adózott eredményt ért el, s ebből az ÁPV nem tervezi osztalék elvonását.