A görög tulajdonos elbocsátásokat tervez a RomTelcomnál

MTI
2003.02.04. 10:16
A görög OTE Telecoms, a RomTelcom többségi tulajdonosa a következő két év során mintegy kilencezer főt tervez elbocsátani a román távközlési vállalattól a költségek csökkentése érdekében.

Az OTE a múlt héten írta alá a megállapodást a román kormánnyal részesedésének 35 százalékról 54 százalékra történő növeléséről. A hosszas alkudozást követően létrejött megegyezés értelmében az OTE 243 millió dollárt fektet be a forgóeszköz hiányban szenvedő vezetékes távközlési vállalatba. Az OTE további 145 millió dolláros forgóeszköz feltöltést, valamint egy adósság-részvény cserét is végrehajt; 30,9 millió dollárért az OTE egy újabb 3,12 százalékos részvénypakettet is megvásárolhat.

Az OTE külföldi vezetékes távközlési érdekeltségei Albániától Szerbián, Románián és Örményországon keresztül egészen Jemenig terjednek. Mobil kommunikációs érdekeltségeket Albániában, Macedóniában, Romániában, Örményországban és Bulgáriában tudhat magáénak.

A külföldi beruházások életképességével kapcsolatos aggodalmak augusztus vége óta mintegy másfélmilliárd eurót faragtak le az OTE piaci tőkeértékéből. Az OTE vezérigazgatója Lefteris Antonakopoulos nemrégiben maga is megerősítette, hogy nem zárja ki egyes külföldi érdekeltségek felszámolásának a lehetőségét.

Romániát azonban mindenképpen ígéretes piacnak tekinti, mivel a vezetékes telefon ellátottság csak 18 százalékos szemben a szomszédos országok 30 százalékos telítettségével.