Románia az euróhoz igazítja a lej árfolyamát

MTI
2003.02.04. 13:26
A román nemzeti bank (BNR) márciustól az amerikai dollár helyett az euróhoz viszonyítva állapítja majd meg a nemzeti valuta, a lej referencia árfolyamát - írta kedden a Ziarul Financiar román gazdasági napilap.

A lap szerint az áttérés hivatalos bejelentése már az elkövetkező napokban megtörténik, s ezzel Románia is - utolsóként az Európai Unióba tartó országok közül - a közös európai valutához igazítja saját pénzét.

Bár a lej referencia-árfolyamat jelenleg a dollárhoz viszonyítva állapítja meg a központi bank, az áttérés már korábban megkezdődött: a napi árfolyam meghatározásához használt "kosárban" az euró jelenleg 60, a dollár pedig 40 százalékkal szerepel. Az áttérését követően ez az arány várhatóan 75-25 százalékra módosul az euró javára.

A Ziarul Financiar szerint ez a lépés jóval több lesz annál, hogy a románoknak meg kell szokniuk: ezentúl a dollár helyett az euróban kell gondolkozni és számolni.

A lap emlékeztetett arra, hogy tavaly a 19 százalék körüli inflációt jelentős mértékben meghaladva 25 százalékkal erősödött az euró árfolyama a román lejhez képest, míg az amerikai dollárért csak hat százalékkal több lejt adtak az év végén, mint az év elején.

Míg a gyengülő dollár jótékony hatással volt a romániai infláció alakulására, ha az euró erősödése hasonló ütemben folytatódik, az pont az ellenkező hatással lesz. A lap szerint arra is figyelemmel kell lenni, hogy ha az euró tükrében vizsgálnák a román gazdaság tavalyi teljesítményét, a fő mutatók már kevésbé lennének fényesek.

Ennek példájaként említette a Ziarul Financiar, hogy míg dollárban számolva a román kivitel értéke tavaly közel 20 százalékot emelkedett, euróban számolva a növekedés 13 százalék lenne. Dollárban számolva tavaly növekedett a nettó átlagkereset Romániában, euróban számolva viszont csökkent.