Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Az Irak elleni háború kevesebbe kerülne, mint az Öbölháború

MTI
2003.02.07. 17:21
Az Irak elleni újabb háború valószínűleg sokkal kevesebbe kerülne az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, mint az 1991-es öbölháború, de a békefenntartás költségei a katonai akció árának négyszeresét is felemészthetik - áll egy vezető londoni elemző csoport pénteken közzétett előrejelzésében.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) jelentése szerint a 12 évvel ezelőtti háború akkori áron 61 milliárd dollárba - mai dollárértéken 78 milliárd dollárba - került, de ennek 90 százalékát Szaúd-Arábia, Kuvait, Japán, Németország, Dél-Korea és más szövetségesek állták.

Most az amerikai törvényhozás költségvetési bizottsága 33 milliárd dollárra - az előző háború inflációval kiigazított költségeinek kevesebb mint a felére - taksálja a várható kiadást, igaz, a felvonultatott erő is kisebb.

A 2003-as öbölháború csekélyebb költségeit valószínűsíti az is, hogy az első öbölháború, valamint az azóta tartó légi járőrözés következtében most kevesebb a megsemmisítendő célpont, mint 1991-ben.

Az IISS előrejelzése szerint azonban a neheze csak a háború után következik. Az első öbölháború után a szövetséges csapatok zöme viszonylag hamar elhagyta a térséget, most azonban a katonai győzelem csak az első szakasz lenne, és valószínűleg hónapokig, sőt inkább hosszú évekig kellene hadseregeket állomásoztatni a helyszínen.

Hivatalos amerikai becslések szerint egyetlen békefenntartó katona boszniai állomásoztatása évente 250 ezer dollárba kerül. Ennek alapján - a helyi eltérő körülményeket is figyelembe véve - egy 50 ezertől 200 ezer főig terjedő békefenntartó erő iraki állomásoztatására évente 12-50 milliárd dolláros költséget lehet számítani - áll a londoni kutatóintézet becslésében.

A brit intézet 20 milliárd dollárra teszi a várható újjáépítési költségeket, de a fő kockázatot az olajárakban látja, nem zárva ki, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén a jelenlegi 30 dollár körüli szintekről 75 dollárra drágulna a nyersolaj hordója.  • Vennék
  • Hírek