Eurózóna: egyre sötétebb kilátások

euractiv.hu
2003.02.11. 13:20
Az Európai Központi Bank várhatóan megint csökkenti az eurózóna idei gazdasági növekedésről kialakított prognózisát, alig tíz héttel azután, hogy ezt legutóbb megtette.

- A lehetséges konfliktus Irakkal, a változatlanul szárnyaló euró, a német recesszió jelei megváltoztatták a kilátásokat a decemberi előrejelzés óta - mondta Matti Vanhala, az EKB kormányzó tanácsának tagja a Financial Timesnak adott interjúban.

A szakember szerint jól látható, hogy a gazdaság helyzete nem a korában feltételezettek szerint alakul, a kilátások egyre gyengébbek, a jelzőszámok romló perspektívát mutatnak.

Mindez azért tűnik riasztónak, mert tavaly decemberben az EKB egy teljes százalékponttal csökkentette 2003-ra szóló júniusi becslését. 2,1-3,1-ről 1,1-2,1-re. Ez már olyan alacsony szint, hogy a további mérséklés erősen a nulla felé közelíthet.

Viták vannak arról, hogy a gazdaság talpra állása milyen ütemben várható. Vanhala (aki egyébként a finn központi bank kormányzója) borúlátó, nem bízik abban, hogy hamarosan megkezdődik a folyamatos növekedés. Ő is biztos abban, hogy Európa gazdasága magához tér, de hogy ez mikor történik meg, arra vonatkozóan nem mer még csak jósolni sem.

Ráadásul felhívja a figyelmet arra, hogy ha a pesszimistább elemzők helyzetértékelése valósnak bizonyul, akkor a térségnek újra számolnia kell majd az erősödő inflációs nyomás negatív hatásával is.