Román euró 2009-ben?

euractiv.hu
2003.02.17. 09:29
Románia 2009-ben vagy 2010-ben, uniós csatlakozása után mintegy két évvel tér át az euróra, közölte a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója egy hétvégi, EU-csatlakozást támogató fórumon.

Még csak ígéret Románia EU-tagsága, ám a közvéleményben máris vita kezdődött arról, hogy az ország mikor csatlakozzon a közös európai pénz övezetéhez. Sokan azonnal, (értsd:) a csatlakozással egy időben bevezetnék a román eurót, s a kibontakozó vitában nyugat-európai közgazdászok, pénzügyi vezetők érveit hívják segítségül.

Várakozásaikat lehűtve, Mugur Isărescu, Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója közölte: legalábbis vitatható az az álláspont, miszerint az egységes európai pénznemnek a csatlakozással egy időben történő bevezetése megszilárdítaná a tagjelölt államok gazdasági helyzetét.

- Mi egyelőre a közösségi dokumentumokban előírt programot követjük, s eszerint az eurót két évvel az EU-csatlakozást követően, 2009-ben vagy 2010-ben kell bevezetni - szögezte le az BNR kormányzója a román lapok beszámolója szerint.

Román elemzők rámutatnak, hogy az Európai Unió tulajdonképpen nem kötelezte el magát az ország csatlakozásának 2007-es időpontja mellett, ez az évszám csupán irányadó. Mindazonáltal igen valószínű, hogy az EU-csatlakozást nagy arányban támogató románok szíves-örömest mondanának le a román lejről az euró javára, s az egységes európai valuta bevezetése nem jöhet elég korán ahhoz, hogy egy esetleges népszavazáson megbukjon.