Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Háború esetén az OPEC felfüggesztheti a termelési kvótát

MTI
2003.02.17. 15:24
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) tagországai alighanem megállapodnak a kvóták átmeneti felfüggesztéséről, és tetszés szerint termelnek, ha háború lesz Irak ellen, és megszakad az olajexport Irakból, a világranglista nyolcadik olajexportőrétől - közölte egy OPEC-illetékes hétfőn.

- Egy vagy két ország önként pótolhatja a kieső mennyiséget háború esetén, de ehhez szükség van a többiek áldására - mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes hírügynökségeknek. A háború után az OPEC visszatér jelenlegi napi 24,5 millió hordós összkvótájához - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy ha márciusig nem kezdődik meg a háború Irak ellen, akkor a márciusi miniszteri értekezleten az OPEC kvótakötelezett tagjai minden bizonnyal érvényben tartják a napi 24,5 millió hordós összkvótát.

Az iráni olajminiszter szerint legalább napi 3-4 millió hordós az OPEC túltermelése jelenleg a tavaszi hónapokban várható tényleges fogyasztási kereslethez képest. - Az (iraki) válság megoldása után az OPEC-nek rögtön meg kell majd fontolnia a termelés csökkentését napi 3-4 millió hordóval - mondta a miniszter, Bidzsán Zangane az iráni televíziónak.

Az OPEC kvótakötelezett tagjai február elsejei hatállyal napi 1,5 millió hordóval napi 24,5 millió hordóra növelték a termelésüket, a venezuelai sztrájk miatt kiesett mennyiségek pótlására.

Az energiahordozó ára eközben kétéves rekordokat döntöget. Az olajkartell hétféle olajból számított árkosara pénteken hordónként 32,33 dollár volt, 2000. november óta a legdrágább.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek