Botond, Mózes
EUR 389,75 Ft
USD 373,47 Ft
12 °C
29 °C

Az ECB reformja megnyirbálja a "kicsik" szavazati jogát

euractiv.hu
2003.02.18. 08:54
A finn parlament élesen bírálta az Európai Központi Bank (ECB) reformtervezetét, amely a döntő jelentőségű ügyekben megfosztaná szavazati joguktól az EU kisebb tagországait. Emiatt országuknak többé nem lesz állandó szavazati joga a központi bank igazgatótanácsában.

Az EU pénzügyminisztereinek már tárgyalniuk kellene a dokumentumot, ám mindaddig nem fogadhatják el, amíg a finn parlament nem dolgozza ki saját álláspontját az ügyben. A reformokat minden tagország elnökének és kormányfőjének jóvá kell hagynia.

A központi bank reformtervezete abból a természetes szükségletből fakadóan született meg, hogy a közös bank zökkenőmentes működését a 2004-es bővítést követően is biztosítani kell.

A finn parlamenti képviselők azt mondják, Paavo Lipponen miniszterelnök biztosította őket afelől, hogy a finn jegybanknak mindig lesz szava az euróövezet irányadó kamataival kapcsolatos döntéseket illetően, ám az új reformok a finn képviselőket megfosztják állandó szavazati joguktól.

Az új, rotációs rendszer a majdani összes tagországot három részre osztja. Az első csoportba az euróövezetben legnagyobb hozzájárulást fizető öt tagország kormányzóit sorolnák - ők négy szavazati jogon osztoznának. A második csoport nyolc, míg a harmadik csoport három szavazati joggal rendelkezne. A rendszer célja biztosítani, hogy időről időre minden tagország szavazati joghoz jusson, bár erre a kisebb tagországoknak természetesen kevesebb esélyük lesz, mint a nagyobbaknak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek