Drága akvizíciók: ezermilliárd dollár lehet a leírás

Napi Online
2003.02.18. 14:39
Az USA-beli vállalatok a túl drága akvizíciók nyomán tavaly mintegy 750 milliárd dollár goodwill-leírásra kényszerültek, az idén további 200 milliárdos tételre van kilátás - jelentette a Bloomberg.

Egy tavalyelőtt életbe lépett számviteli rendelkezés nyomán az amerikai vállalatoknak felül kell vizsgálniuk, hogy a felvásárolt cégek vételára megfelelő volt-e. Amennyiben kiderül, hogy túl sokba került az akvizíció, a reális piaci érték feletti többlet egy részét le kell írnia.

Egyes elemzők azt jósolták, hogy tavaly az amerikai cégek egybillió dollár körüli goodwill-leírása kényszerültek, a végleges adat ennél jobb lett, ám a 750 milliárd dollár is 10 százalékkal haladja meg például Kanada GDP-jét. Szakértők szerint azok a cégek, amelyek tavaly nem nyúltak a leírás eszközéhez, kellemetlen meglepetést okozhatnak a részvényeseknek (főleg, ha idén tovább romlik a piaci környezet), ám a bátrak végső soron jól járhatnak.

A Lehman elemzője ugyanakkor úgy véli, az egész egyfajta tyúk-tojás probléma: minél inkább esnek a részvényárfolyamok, annál valószínűbb, hogy komoly leírásokra lehet számítani, viszont a leírások nagy tömege nem tesz jót a részvényárolyamnak.