Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

László Csaba: a spekulációs pénz jórészt még Magyarországon van

MTI
2003.02.19. 11:53
A forintárfolyam elleni spekuláció teremtette krízishelyzetre a jegybank és a kormányzat jó választ adott, azzal azonban szembe kell nézni, hogy a spekulációs pénz jó része még Magyarországon van, akadályozva a pénzügyi rendszer hatékony működését - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) konferenciáján.

A pénzügyminiszter kifejtette: a következő hetekben meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek segítségével visszaállhat a monetáris szabályozás normál rendszere, és a jegybank valódi kamatpolitikát folytathat. - A jelenlegi 3,5 százalékos egynapos betéti kamatok hosszú távon nem tarthatók, a piacot nehéz helyzetbe hozták - tette hozzá.

László Csaba megkérdőjelezhetetlennek nevezte a jegybank függetlenségét, hozzátéve, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, de nem rövid távon. - Az árstabilitásnak hosszú távon kell fennmaradnia, ami a költségvetési hiány csökkentése, óvatos jövedelempolitika és a gazdaság versenyképességének erősödése mellett lehetséges - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybankkal kialakuló együttműködés ezt a célt szolgálja.